Welkom,
Welkom

Welkom op de website van Vereniging ECHA Nederland, de Nederlandse vereniging van 'ECHA Specialists in Gifted Education'. Als geregistreerd lid van de vereniging kunt u met uw account op deze website inloggen. Hiermee kunt u gebruik maken van de mogelijkheden van de website, waaronder het beheren van uw eigen profielgegevens en het plaatsen van eventuele publicaties waaraan u heeft bijgedragen.

Inloggen
Mans van der Heide

Mans van der Heide

Werkzaam bij: http://www.obssteigereiland.nl
Soort lidmaatschap: Lid
Diensten:
Begeleiding, Coaching

OBS Steigereiland is een grote basisschool op IJburg/Amsterdam met ruim 700 leerlingen, verdeeld over 7 OB/9 MB en 9 BB klassen. De school hanteert een 3 jaarsysteem in de MB en BB. klassen. Deze school heeft gekozen voor een ruime opzet van de plusklassen, namelijk  voor  (hoog) begaafde leerlingen  onder andere met een dubbel label. Ik begeleid de plusklassen voor leerlingen uit groep 3; de plusklassen van 4/5; de plusklassen van 6/7 en de plusklas van groep 8, over drie dagen verspreid. De onderbouw wordt verzorgd door een collega. Naast verrijking en verdieping in de eigen klas, krijgen de leerlingen in de plusklassen extra uitdaging aangeboden.

Daarbij maak ik o.a gebruik van de idee├źn van het Vooruitwerklab, Denksleutels, de 21 vaardigheden zoals geformuleerd door Kennisnet/SLO, maar ook veel Engelstalige bronnen. Kinderen leren met de denkniveau's van Bloom te werken en oefenen zich in de Groeimindset van Dweck en in executieve functies.  Onderzoekend leren en ontwerpend leren keren elk jaar terug op het programma. Verder maak ik gebruik van digitale onderwijsleermiddelen (Scratch, Stopmotion, Green Screen, QR code). Projectmatig werken (Project Based Learning) krijgt in de bovenbouw plusklassen steeds meer vorm. 

De theorie van Deci en Ryan die uitgaat van drie voorwaarden tot leren,namelijk relatie, competentie en autonomie is voor mij een belangrijk uitgangspunt in de manier waarop ik met een leerling omga. 

Naast de plusklassen heb ik een coordinerende en adviserende taak. Er is een maandelijks hb zorgoverleg waarin leerlingen voorgedragen kunnen worden door de leerkrachten en ouders kunnen  (meestal met de eigen leerkracht) een afspraak met me maken.


Relatie, competentie en autonomie, dat is waar het om gaat, ook bij hoogbegaafden
- Mans van der Heide